Af MICHAEL SPERLING, 8. maj 2018

Under sloganet “Mindre pis, mere gin” fik Anholt sin helt egen gin i 2017. Lavet med håndplukkede enebær fra øen Anholt i Kattegat er Anholt Gin en af Danmarks absolutte ginperler med stort egnspræg og masser af personlighed.

2017 var et stort år for danskproduceret gin med mange nytilkomne ginner på markedet. Med producenter som Nordisk Brænderi, Thylandia og Brænderiet Limfjorden er Nordjylland Danmarks storleverandør af håndlavet gin, men de danske småøer er rigtig godt repræsenteret efterhånden med Sams Island Gin fra Samsø, Østersøens Brænderi Premium Dry Gin fra Bornholm og Anholt Gin fra, ja næsten i hvert fald, Anholt.

Anholt Gin blev lanceret i februar 2017 af Jakob Kjærgaard og musikeren Thøger Dixgaard, og selvom den faktisk bliver destilleret hos Nordisk Brænderi i Fjerritslev i Thy, er der tale om en gin med masser af egnspræg fra den lille ø i Kattegat.

Anholt Gin underdriver ikke, når de på websitet skriver “Du fornemmer hurtigt, at de enebær, der er brugt til Anholt Gin, er unikke og at de kommer fra et ganske særligt sted.“ Enebærrene er selvfølgelig plukket på Anholt, og ligesom i Italien, Bulgarien og Ukraine, hvor enebær til gin typisk kommer fra, foregår plukning af enebær altid ved håndkraft. På Anholt foregår indsamlingen af enebær til Anholt Gin ved hjælp af frivillige plukkere. Således plukkede 40 frivillige hele 143 kilo Anholt-enebær i efteråret 2017.

De håndplukkede enebær sendes til Nordisk Brænderi i Nordjylland, hvor de destilleres sammen med ginnens tre øvrige botanicals: kvanrod, korianderfrø og citronskal.

I hænderne på Nordisk Brænderis kyndige ejer og master distiller, Anders Bilgram, produceres Anholt Gin side om side med alskens andre ginner på destilleriets to håndlavede Müller Brennereianlagen Aroma-destillatorer fra Schwarzwald i Tyskland. Afslutningsvis fortyndes gindestillatet med vand fra Anholts ørken ned til den endelige alkoholstyrke på 45,3% vol. og tappes i en lille, mørk 0,5-liters flaske.

Tasting notes

Anholt Gins løfte om “Mindre pis, mere gin” bliver utvivlsomt indfriet, når man stifter nærmere bekendtskab med flaskens indhold. Ligesom opskriften er smagskomponenterne enkle, men overraskende effektfulde.

Duften er domineret med enebær, en stor, kraftig fyrrenål og sprød citrus. Ganske klassisk næse, faktisk.

Hele vejen fra start til slut er smagen i Anholt Gin lige så stor som den er blød. Og ligesom i duften er der enebær for alle pengene. En stor, fed, flot og fyldig enebær tordner frem ved første kontakt. Dernæst en let tørhed fra kvanroden, mildnet med frisk og sprød citrus.
Smagen er hele vejen lige så stor som den er blød – helt ud i eftersmagen.

Anholt Gin & Tonic

Anholt Gins simple komponenter og store enebærsmag gør den ret alsidig, når tonicvandene skal hives frem. Man kan snildt gå den klassiske vej med Fever-Tree Indian Tonic eller Thomas Henry Tonic, garneret med en lime- eller citronskive. Det giver en utrolig flot G&T, som langt de fleste vil være glade ved.

Det er, hatten af, en af de bedste G&Ts, man kan mikse på en dansk gin.

Hvis man virkelig vil imponere gæsterne en lørdag aften, skal man mikse Anholt Gin med en mere urtet tonicvand som Erasmus Bond Botanical Tonic eller Fever-Tree Mediterranean Tonic, og garnere med enten rosmarin og citron, enebær og citron eller lime og timian.
De urtede noter fra tonicvandene tilfører drinken en ekstra smagsdimension, som bare klæder Anholt Gin ufattelig godt. Det er, hatten af, en af de bedste G&Ts, man kan mikse på en dansk gin.

Konklusion

Anholt Gin er en “Mindre pis, mere gin”-oplevelse. En gin med stort ‘G’-oplevelse. Og ikke mindst en stor, dansk smagsoplevelse.

Med det store boom vi har set i kategorien af danskproduceret gin de seneste år, er det en kæmpe fornøjelse at se, at passionerede folk rundt om i Danmark stadig tør lave gedigen enebær-gin, og samtidig formår at give ginnen det egnspræg, det særpræg og den personlighed, der gør den unik ved siden af hundredvis af andre ginner på butikshylderne. Ja, det er en arbejdskrævende proces at indsamle lokale enebær på Anholt, men det er uden tvivl det hele værd. De lokale enebær er hjertet af Anholt Gin.

Her kan du se flere anmeldelser af Anholt Gin:

High on Gin

februar 8th, 2021|0 Comments

If you love a more classic gins and isn’t very fund of all the new bubblegum gins – if you love perfection, details and simplicity and really don’t like the mass-produced bottles or fabricated stories, then the Danish gin, Anholt Gin, is just for you.In this episode I will tell you why you should give these two gins from Anholt Gin a try.

Ginbutikken

februar 8th, 2021|0 Comments

Under mottoet “Mindre pis, mere gin” får du en dansk gin sprængfyldt med lokale råvarer og tilsat ægte dansk lidenskab og passion. Anholt Gin har en frisk og kraftig enebær smag, hvor ginnens aromaer er så perfekt afstemt og så lidt brændende, at den også kan drikkes rent.

Gastromand

februar 5th, 2021|0 Comments

Ginnen Anholt Gin er produceret på friske enebær fra Anholt, som er håndplukket med hjælp fra en masse frivillige mennesker. Sammen med 3 andre botanicals, korianderfrø, kvanrod og citronskal, har de skabt en flot, enebærpræget gin med en lækker let fedme.